Med je sladký prírodný zázrak, ktorý pozná každý z nás. Nie každý však vie, aké priaznivé účinky môže mať med a ostatné včelie produkty na ľudský organizmus.
Okrem toho, že je vynikajúcim prírodným sladidlom a zdravšou náhradou cukru, má množstvo vlastností, ktoré ocení každý človek v zdraví i v chorobe. Bolelo ťa už niekedy príšerne hrdlo? Med vynikajúcim prírodným liekom práve na bolesť hrdla. Aktívne športuješ a hľadáš prírodný zdroj energie pred športovým výkonom? Jedinečné zloženie medu ti poskytne okamžitý prísun potrebnej energie dodá ti vitalitu a odoženie únavu.
S dnešným včelárstvom sa samozrejme primitívne včelárstvo z minulosti nedá porovnávať. Vtedajší ľudia ešte pravdepodobne nepoznali veľkú dôležitosť včelstiev pri opeľovaní stromov a rastlín. Časom ľudia zistili, aká je táto úloha dôležitá. Tak začalo prekvitať včelárstvo a bolo plnohodnotným zamestnaním. Dnes sa z mnohých príčin včelárstvo vytráca a včelári sa mu venujú skôr ako koníčku.
Med sa vyrába z nektáru rastlín. Včely zberajú nektár z kvitnúcich rastlín a popri tom ich zároveň opeľujú. Jedna včela musí navštíviť približne 1500 kvetov, kým sa vráti s plným medovým vačkom späť do úľa. Med je potom uskladnený v pláste, kde je rozložený na glukózu a fruktózu, aby ho boli včely schopné stráviť, keď ho budú neskôr konzumovať.
Ostatné včelie produkty
Peľ : Dodáva telu potrebnú energiu, upokojuje pleť, priaznivo vplýva na respiračný systém, pomáha pri liečení alergií, je to prírodné antibiotikum…
Materská kašička : Pomáha pri prieduškovej astme, nervových chorobách, nespavosti, bolesti hlavy…
Propolis : Pri všetkých vnútorných zápaloch, vysokom krvnom tlaku, rôznych defektoch kože, ako voda po holení…
Včelí jed : Pomáha liečiť rôzne typy reumy, pôsobí na mozgové cievy, znižuje tlak…
Včelí vosk : Balzamy na pery, krémy na ruky, využíva sa vo farmaceutickom priemysle, pomaly horiace sviečky…
Približne tretina poľnohospodárskych plodín je v určitej miere závislá od včiel. Ak by včely vyhynuli, ľudstvo pravdepodobne nepostihne rovnaký osud, no pestrosť a hojnosť nášho jedálneho lístka by sa výrazne zmenili.
V poslednom čase sa veľa ľudí zapája do diskusií ohľadom ich obľúbeného nápoja s mliekom. Niektorí sa prikláňajú k názoru, že pitie kávy s mliekom vážne škodí. Čo si myslíte vy? Dokážete si odoprieť svoju obľúbenú kávičku s mliekom, alebo si myslíte, že to je hlúposť?
Mlieko
Tlmí účinky kofeínu v káve, konkrétne pôsobí priaznivo na sliznici, preto káva s mliekom je odporúčaná pre ľudí, ktorí majú problém so žalúdkom. Smotana v mlieku spomaľuje organizmus, takže telo sa pomalšie vyprázdňuje a kofeín dlhšie pôsobí v ľudskom tele. Takže žiadne kávy pred večerou, pretože v noci nezaspíte. Káva s mliekom je rovnako silná ako káva bez mlieka.
Výhody Kávy
Ak pijete kávu v určitom množstve, tak sa nemusíte ničoho báť. Káva vám nielen zlepšuje psychiku, ale aj vylepšuje vašu pozornosť.Takže budete viac sústredení a učenie alebo pozeranie nových veci vám pôjde o dosť ľahšie, máte v sebe viac energie a cítite sa aj o dosť šťastnejší. Niektoré prieskumy potvrdzujú účinok kávy aj na bolesť hlavy a migrénu, avšak pre ľudí s problémami so srdcom sa pitie kávy neodporúča vo zvýšenej miere.
Škodí len v určitých prípadoch
Ak máte problémy s kyselinou v žalúdku, tak vám mlieko s kávou bude viac chutiť, a zároveň vám aj lepšie sadne na žalúdok ako obyčajná káva. Problém nastáva vtedy, ak trpíte intoleranciou laktózy.Takže môžete kravské mliečko vymeniť za rastlinné, aké sú napr. kokosové alebo mandľové. Ak máte silné problémy s pečenou, tak sa vám neodporúča piť kávu vôbec. Či s mliekom alebo bez. Aj napriek všetkým negatívam a pozitívam, rozhodnutie je na vás.Takže čo urobíte, budete piť vašu obľúbenú kávičku s mliekom, alebo prestanete s tým nadobro?
Používame cookies aby sme pre vás zabezpečili ten najlepší zážitok z našich webových stránok. Ak budete pokračovať v používaní tejto stránky budeme predpokladať, že ste s ňou spokojní.Ok