fbpx
Spojte sa snami

Uverejnený

on

Trend zdražovania môžeme vidieť všade okolo nás napríklad elektrika, pohonné hmoty. Najviac nás však trápi zdražovanie v potravinách. Obchodníci si vždy nájdu výhovorku na zdraženie či už to je  rastúca cena ropy, slabá úroda plodín, globálne otepľovanie alebo slabý dolár. Všetko tieto zmeny znamenajú pre nás, že si budeme musieť priplatiť. Tu je zaručených šikovných rád, ako ušetriť. Tieto odborné tipy a stratégie vám môžu pomôcť znížiť vaše náklady na potraviny bez obetovania kvality nakupovaných potravín.

1. Plán dopredu

Vytvorte si podrobný nákupný zoznam na základe vašich potrieb a týždenného plánu menu. Nesmiete pri tom zabudnúť vziať do úvahy, ako používajte zvyšky, ktoré vám ostanú.

Nikdy nenakupujte potraviny hladný! ! ! Pred nákupom si dajte ľahké občerstvenie. Vždy sa držte svojho zoznamu zabránite tak impulzívnemu prihadzovaniu rôznych sladkých maškŕt.

Skôr ako naplánujete svoje týždenné menu, prelistujte si reklamne letáky, a zistite, čo je v akcii. Pomocou zľavových letákov viete ušetriť nemalé peniaze. Skúste sa zaregistrovať na zľavové portály odkiaľ budete prijímať aktuálne upozornenia na chystajúce sa akcie od vašich obľúbených obchodníkov s potravinami. Taktiež využívajte bonusové karty, ktoré vám pomôžu získať nejaké percent z nákupu spať, alebo využite online nástroj Refundo na získanie späť až 10 percent z každého nákupu.

2. Robte zdravé rozhodnutia – sú lacnejšie

Jedením zdravších potravín môže skutočne ušetriť peniaze. Výskumníci zistili, že konzumovaním zeleniny a ovocia, nielenže schudnete, ale znížili aj svoj mesačný rozpočet na potraviny.

Hlavná úspora pochádzala zo zníženia veľkosti porcií a od nákupu menej kalorických potravín, ktoré majú tendenciu zvyšovať množstvo zaplatených eur v obchode za potraviny, pretože ľudia často k ním nakúpia aj veľa doplnkov – ako sú limonády, pekárenské predmety a hranolky.

Za svoje peniaze môžete získať viac, ak budete porovnávať na základe nutrične hodnoty potravín za cenu. Napríklad sódovky a ochutené nápoje dodávajú väčšinou prázdne kalórie a možno ich ľahko nahradiť lacnejšou perlivou vodou s nádychom 100% ovocnej šťavy.

Ceny  potravín treba porovnávať na základe počtu porcií, ktoré dostanete, spolu s výživovým príspevkom potraviny. Napríklad, kilo broskýň prináša tri až štyri porcie. Takže keď rozdelíte náklady na kilo, cena je zvyčajne celkom rozumná.

3. Kupovať potraviny podľa sezóny

Potraviny v sezóne sa zvyčajne predávajú oveľa lacnejšie ako po zvyšok roka. Počas letných mesiacov môžete kúpiť kukuricu len za 30 centov za kilo v iných obdobiach roka môže stáť až 10-krát viac. Taktiež je rozumné nakupovať na miestnom trhu poľnohospodárov, aby ste získali skvelé domáce bio potraviny. Ich ceny nezahŕňajú náklady na dopravu preto su zvyčajne lacnejšie a kvalitnejšie ako potraviny v reťazcoch.

4. Myslite na mrazené, konzervované alebo sušené potraviny

Na prípravu obľúbených jedál skúste použiť mrazené, konzervované alebo sušené potraviny. Môžu byť lacnejšie ako čerstvé, ale sú rovnako výživné. Výrobok je typicky zmrazený, konzervovaný alebo sušený na vrchole zrelosti, keď sú bohaté na živiny. Ryby a hydina sú často bleskovo zamrazené, aby sa minimalizovalo znehodnotenie a zachovala sa čerstvosť. S mrazenými potravinami viete použiť len také množstvo, koľko potrebujete, a potom jednoducho opätovne uzavrieť obal a vrátiť ich do mrazničky. Ak sú potraviny uskladnené v rozumných porciách, nevzniká žiadny odpad. Sušené ovocie sa je skvelou náhradou čerstvého ovocia. 

5. Lacnejšie bielkoviny

Nahraďte drahšie mäso, ryby alebo hydinu za lacnejšie vegetariánske ingrediencie, ako sú fazuľa, vajcia, tofu a strukoviny. Jedzte vegetariánke jedlo aspoň raz týždenne alebo aj viac krát, aby ste zvýšili spotrebu zdravých rastlinných potravín a zároveň šetrili peniaze. Vajcia sú vynikajúcim, lacným zdrojom bielkovín, ktoré možno konzumovať na raňajky , obed alebo večeru. 

Keď si kúpite mäso, robte menšie porcie. Môžete si tiež kúpiť celé kurča a rozrezať ho namiesto toho, aby ste zaplatili mäsiarovi, aby to urobil za vás, alebo si kúpte lacnejšie „rodinné balenie“ a rozdeľte ho na menšie porcie a dajte zamraziť.

6. Menej odpadu

Predtým, ako hodíte potraviny podliehajúce dobe trvanlivosti do nákupného košíka, premýšľajte o tom, ako ich budete používať. Agentúra na ochranu životného prostredia odhaduje, že Američania ročne vyprodukujú približne 30 miliónov ton odpadu z potravín. Nebojte sa využiť kreativitu v kuchyni a použite napríklad zvyšnú zeleninu, mäso z polievky na šalát a minimalizuje tak náklady. Jedlo z obeda zjedzte na večeru alebo na raňajky

7. Vypestuje si vlastne potraviny v záhrade

Pre výhody, ktoré vysoko presahujú úsporu nákladov, si vypestujte vlastne potraviny. Nie je nič lepšie ako si dať cez leto čerstvé paradajky z vlastnej záhrady. Paradajky dokonca dobre rastú aj v skleníkoch, ak nemáte priestor na záhradu. Začnite pestovať niečo v menšom rozsahu, a uvidíte, aké je

ľahké pestovať čerstvé bylinky alebo zeleninu. A sa vám podarí vypestovať väčšie množstvo, ktoré nespotrebujete tak ho dokážete zamraziť alebo za skladovať v pivnici. Takto si budete môcť vychutnať letnú odmenu po celý rok.

Pokračovať v čítaní
Reklama

Druhá šanca

Lidl – najlepšie ceny najvyššia kvalita

Lidl je nemecká reťazec potravín, ktorý sa šíri po celej Európe a má aj pobočky v niektorých ďalších krajinách sveta. V Lidli nájdete širokú ponuku potravín a iných tovarov za veľmi výhodné ceny

Uverejnený

on

Lidl je nemecká reťazec potravín, ktorý sa šíri po celej Európe a má aj pobočky v niektorých ďalších krajinách sveta. V Lidli nájdete širokú ponuku potravín a iných tovarov za veľmi výhodné ceny. Tu je niekoľko dôvodov, prečo je dobré nakupovať v Lidli:

  1. Nízke ceny: Lidl ponúka veľa tovarov za veľmi nízke ceny, čo je hlavný dôvod, prečo ľudia chodia do Lidlu nakupovať. Môžete tam nájsť množstvo potravín a iných tovarov za ceny nižšie, ako sú ceny v iných obchodoch.
  2. Široký výber: Lidl ponúka širokú škálu rôznych potravín a iných tovarov, vrátane ovocia, zeleniny, mäsa, rýb, mliečnych výrobkov, pečiva a mnoho ďalšieho. Okrem toho ponúka aj iné tovary, ako sú drogéria, oblečenie, záhradné potreby a iné.
  3. Kvalitné produkty: Lidl sa zameriava na ponúkanie kvalitných produktov za nízke ceny. Mnoho potravín, ktoré nájdete v Lidli, pochádza od lokálnych farmárov a dodávateľov, takže sú čerstvé a chutné.
  4. Výhodné akcie: Lidl pravidelne vydáva akčné letáky s výhodnými ponukami a zľavami. Môžete tak získať veľmi dobré ceny na množstvo tovarov.

V závere je dobré dodať, že Lidl je známy aj tým, že pravidelne mení svoj sortiment tovarov, takže môžete vždy nájsť niečo nové a zaujímavé. Nakupovanie v Lidli tak môže byť zábavné a výhodné zároveň.

Pokračovať v čítaní

Najčítanejšie články